Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Kalocsai fűszerpaprika (Hungarikum)

Kalocsai fűszerpaprika (Hungarikum)

...egy hungarikum, mely nélkül elképzelhetetlen a magyar konyha!

Egy fűszer, mely megadja bizonyos magyar ételek jellegzetes színét és ízét. Ettől piros a csirkepaprikás és az igazi magyar gulyás.

A magyar fűszerpaprika története, avagy hogyan lett a kis kerti növényből világhírű fűszer


 

Magyarországon már a XV. századtól ismerik a paprikát, mely valószínűleg a törökök által került hazánkba. A XVIII. századtól terjedt el először Szeged, majd Kalocsa környékén a fűszerpaprika termesztése, melyet hamarosan elkezdtek porrá őrölni vízi-, szél- és szárazmalmokban, először még csak saját részre, majd 1861-ben felépült az első paprikamalom Kalocsán, és 1900-ra 3 paprikamalom őrölt már itt, és ekkor már az országban 30-nál több ilyen vízimalom működött. Lassan megjelentek a villany-, és dieselmotorokkal hajtott malmok, és a fűszerpaprika elindult világhódító útjára. Jelenleg a magyar fűszerpaprika őrleményeket 4 minőségi csoportba sorolhatjuk, ezek a különleges, csemege, édesnemes és a rózsa. Ezekhez a csoportokhoz tartozik hozzá kiegészítésként, hogy csípős, enyhén csípős vagy csípősségmentes, azaz édes fűszerről beszélünk. A modern konyha igényeiben már megjelent a „füst ízű” paprika is, melyre szinte valamennyi gyártó úgy reagált, hogy felvette a kínálatába a füst ízű édes, ill. csípős paprikát is!

 

A kalocsai fűszerpaprika felemelkedése

A huszadik század elején Európában először Kalocsán kezdtek növénynemesítéssel foglalkozni, és kikísérletezték a csípősségmentes paprikafajtát, az édes paprikát, mely világraszóló eredmény volt. Ez és a kalocsai paprikamolnárok jól képzettsége hozzájárult ahhoz, hogy a kalocsai fűszerpaprika rangja megemelkedjen. Jelenleg a Kalocsai Fűszerpaprika Részvénytársaság a világ fűszerpaprika- termelésének a 2-3%-át adja, ezzel hírnevet szerezve Magyarországnak és a vidéknek, illetve munkát nyújtva sok kalocs-környéki embernek.

 

Miért pont a kalocsai fűszerpaprika?

Fantasztikus természeti adottságú vidékről beszélünk, hiszen a Kalocsai Sárköz és a Dunántúl szomszédos területein meleg, szikrázó napsütésben bővelkedő a nyár, és mindehhez a Duna öntéstalaja társul, melyek által a ez a paprikaőrlemény fantasztikus zamatúvá és mélyvörös, bársonyos színűvé válik, méltán világhírűvé téve a magyar gasztronómia bizonyos fogásait. A „Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény” csak a kalocsai tájkörzetben államilag elismert fajtájú, fémzárolt vetőmagból vetett paprikából készült őrlemény lehet.

 

A paprika, mint motívum, mely élénké varázsolta a környék addig visszafogott színeit

A legtöbb magyar ember a fűszerpaprikát tartja a legmagyarabb növénynek, mivel a nemzeti zászlónk színei jelennek meg benne, hiszen a termése piros, a virága fehér, a levele és a szára zöld. Az 1930-as években jelent meg az addig kevésbé színes kalocsai népművészetben a fűszerpaprika, mely annak azóta is töretlenül jelenlévő motívuma , ezzel is színesebbé és élénkebbé téve azt, illetve hozzásegítve ahhoz, hogy a kalocsai hímzés és egyéb népművészeti alkotások szintén világhírűvé váljanak.

 

Kalocsai fűszerpaprika, egy hungarikum, mely nélkül elképzelhetetlen a magyar konyha. Miért? Hogyan?

A paprikát először a magyar parasztság kezdte használni a főzés során. Ők ismerték fel, hogy ha a zsírban pirított vöröshagymához paprikaőrleményt adnak, fantasztikus íz- és illatvilágot adhatnak ételeiknek, így született meg az úgynevezett pörköltalap. Ennek köszönhetjük bográcsban vagy lábasban készülő híres magyar pörköltöket, mint például a csirkepaprikás, vagy éppen gulyás. Érkezzen Magyarországra vendég a világ bármely tájáról, ezeket az ételeket különlegesnek és rendkívül ízletesnek fogja találni. Ennek is köszönhető, hogy a magyar konyha a világ 5 legjobb konyhájának egyike, és alig akad turista, aki ne szeretné megkóstolni az „Ungarische Gulaschsuppe”-t vagy a paprikás-csirkét!

 

Eredeti magyar gulyás és csirke-paprikás receptek!

Ha kedvet kapott egy pörkölt, gulyás , esetleg csirkepaprikás elkészítéséhez, vagy éppen szeretné megkóstolni a kalocsai fűszerpaprikát kacsazsíros kenyérre szórva, és nem tudja hol talál olyan választékot, amelyből kedvedre válogathat, keresse fel a Paprika Market Áruház-Piac oldalát (http://paprikamarket.hu/), és válogasson kínálatából!

Tartalomhoz tartozó címkék: Hungarikumok Paprika Market